Akıllı telefonları ve tabletler artık hayatımızın her yerinde. Pratiklikleri ve işlevsel olduklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Gelişen teknoloji ile birlikte dizüstü bilgisayarlar yerin akıllı telefonlar ve tabletlere bırakıyor. İstatistiklere göre Dünya’da;

  • Tablet kullanımı, haftada 14 saatle, akıllı telefon ve dizüstü kullanım süresini geçiyor.
  • Kullanıcıların yüzde 84’ü tabletlerini oyun, yüzde 78’i internette sörf, yüzde 74’ü de e-maillerini kontrol etme amaçlı kullanıyor.

Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının %78’inin internette sörf yapmak için kullandığını düşünürsek responsive tasarımın önemini daha iyi anlamış olacağız.

Peki Nedir Bu Responsive Tasarım?

Responsive Tasarım kısacak anlatmak istersek, responsive tasarım tüm cihazlarla uyumlu olarak çalışan web yazılımlarıdır. Daha net anlatmak gerekirse, hem tüm mobil cihazlarla uyumlu çalışması hem de masaüstü ve laptop bilgisayarlar da sorunsuz çalışan Web Tasarımlara Responsive Tasarım denir. Görüntünün tüm cihazlarda stabil yapılmasıdır. Web sitenizin veya mobil uygulamanızın mobil cihazlara uygun kodlamaya Responsive Kodlama denir.

Responsive Tasarımın Avantajları Nelerdir?

  • Google’ın SEO kriterlerinden bir tanesi responsive web sitesidir. Kullanıcılara iyi bir deneyim sağladığı için Google’ın bu kriterine Google’da daha fazla görünme istiyorsanız uymanız gerekmektedir.
  • Responsive olmayan web sitelerinin yönetimi oldukça meşakkatlidir. Masaüstü ve mobil siteler için farklı iki SEO çalışmasına, farklı iki stratejiye, ayrı iki yönetici paneline ve iki tasarıma ihtiyaç duyulur. Ancak responsive web siteleri için böyle bir sorun söz konusu değildir.
  • Masaüstü ve mobil web sitelerine yazılan blog yazılarını Google kopyalanmış olarak algılayabilir. Responsive web sitesi ile bu sorunda oluşmamaktadır.
  • Eğer bir responsive web sitesi sahibi iseniz; masaüstü ve mobil siteniz birebir aynı olacaktır.
  • Responsive web sitesi size hem zamandan hem de nakitten tasarruf sağlar.
  • Responsive tasarım sayesinde web sitenizin görüntüsü, yüklenme hızı kullanıcıları etkileyecektir ve siteden hemen ayılma oranını düşürmektedir. Bu sayede sitenizin tıklanma ve sitede kalma oranı yükselecektir.



Kenan Kartal

Kenan Kartal

software development engineer, traveller, blogger