Google, Huawei ile işbirliğinden vazgeçtikten sonra, Çin şirketi Huawei bir darbe daha geldi. Chip geliştiricisi ARM, Huawei'nin kendi Kirin işlemcileri ile ilgili tüm çalışmalarına son verme kararı aldı.

ARM, Huawei ile işbirliğini sonlandırdı.

Son gelen bilgilere göre  "tüm aktif sözleşmeler, destek taahhütleri ve gelecekteki işbirlikleri" rafa kaldırıldı. İç genelgeye göre, ARM işlemci firması ABD yasağından etkilenebileceği konusunda endişeli. Çünkü yonga üreticisi ABD kısıtlamalarının bulunduğu  Austin (Texas) ve San Jose (California) 'da bazı işlemci tasarımları geliştirdi.

Kirin 980. (Fotoğraf: t3n.de)

Huawei'yi nasıl etkiler? Huawei, ARM lisansına sahipti ve Cortex mimarilerini akıllı telefonlar gibi çeşitli ürünler için Hisilicon markası altındaki şirket içi Kirin işlemcilerinin temeli olarak kullanma konusunda yetkiliydi. 

Bu temel olmadan, Huawei veya Hisilicon kendi yonga setlerini tasarlaması zor gözüküyor. İş neredeyse tamamen ortadan kalkacak duruma gelmiş olacak.

ARM ve Huawei mühendisleri arasındaki ilişkiler şu şekildeydi.Mayıs ayının başlarına kadar Huawei’nin, ARM’in İngiltere’deki Cambridge’teki merkezinden sadece 15 dakika uzaklıkta bir araştırma merkezi kuracağını açıklamıştı.

 



noobmaster69

noobmaster69