Yenil yıl 2020'de yapılması gereken en önemli planlama 2020 dijital pazarlama stratejisi hazırlamaktır. Yeni yıla yeni stratejilerle başlamak önemlidir. 2020'ye yeni dijital pazarlama stratejisi ile başlamak e-ticaret sitenizi ve ürünleinizi daha geniş kitlelere tanıtmanıza, yeni kişilere ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Bunların yanı sıra işinizi daha etkin yönetmenizi, pazarlamaya ayırdığınız bütçeyi sağlıklı bir şekilde kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Bu yazımızda dikital pazarlama strateji hazırlarken tüm dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız.

2020 Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Hazırlanır?

Dijital pazarlama stratejisi hazırlarken farklı başlıklar üzerinde ayrı ayrı inceleme yapmamız gerekmektedir. 

Dijital pazarlama stratejisi hazırlarken dikkat edilmesi gerekeler;

  • Hedef ve kitle belirlenmesi
  • Dijital platformların belirlenmesi
  • Dijital platformlar için marka düzeni oluşturulması
  • Mevcut içeriklerin değerlendirmesi yapılması
  • Yeni içerik üretilmesi
  • Yeni içerik paylaşımı yapılması
  • Analiz ve veri takip çalışmalarının düzenli yapılması

Hedef ve Kitle Belirlenmesi

Dijital pazarlama stratejisi çalışması yaparken birinci öncelik hedef kitlenin belirlenmesi üzerine olan çalışmalardır. Yıl içerisinde ne yapmak ve nerelere ulaşmak istenildiği doğrultusunda gerçekçi hedefler konulup bunun üzerine çalışmalar yürütülmelidir. Bu planlar 3, 6 ve 12 aylık olarak planlamalıdır. Ulaşmak istenilen hedef kitleninde özellikleri burada belirlenip şirketin çalışma kapasitesine uygun gerçekçi hedefler konulmalıdır.

Dijital Platformların Belirlenmesi

Koyduğumuz hedeflere ve yıl içerisinde ulaşmak istediğimiz hedef kitlelere ulaşmamız için diğer önem taşıyan maddemiz dijital platformların belirlenmesidir. Bu platformların doğru olarak belirlenmesi yıl içerisinde alınacak geri dönüşlerin verimini artırırken belirlenen yıllık dijital pazarlama bütçesini aktif ve etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Bu noktada kullanabileceğiniz bir kaç başlık aşağıdaki gibidir.

 

  • Mail Pazarlama
  • Google Adwords
  • İnfluencer Pazarlama
  • İçerik Pazarlama, SEO Çalışmaları
  • Sosyal Medya Pazarlama (facebook, instagram, linkedin vs.)

Dijital Platformlar İçin Marka Düzeni Oluşturulması

Yer alacağınız platformlarda belli bir düzen oluşturmanız size ulaşan kişiler ve pazarlama açısından bir bütünlük sağlayarak markanızın değerini yükseltecektir. Bu sebepten içeriklerin konularının, anlatım dillerinin ve paylaşım sıklıklarının belirlenmesi gerekmektedir. Organik bir trafik sağlamak ve etkileşim almak istiyorsanız düzenli olarak içerik üretim ve paylaşımı fazlasıyla önem arz etmektedir. Düzenli paylaşım yapmak sizlere; marka bilinirliği, ürün veya hizmete olan ilgiyi, markaya ve ürünlere olan isteğini arttıracağı gibi tüketicileri de hareketlendirecektir.

Mevcut İçeriklerin Değerlendirmesi Yapılması

Geçen yıllarda üretilen içeriklerin yeni yıl stratejisine göre değerlendirip bu içerikler üzerinden de trafik sağlanabilir. Bu içeriklerin tekrar sosyal medya ağlarında baylaşılarak ulaşımları arttırılabilir. Bu çalışmalarda sizleri öne çıkaracak çalışmalardır.

Yeni içerik üretilmesi

Dijital pazarlamanız için yazılı, görsel ve video şeklinde üç ayrı başlıkta içerikler üretmelisiniz. Bu içeriklerin nasıl üretileceği ve ne sıklıkla üretilip paylaşımlarının yapılacağını da belirlemelisiniz. İlk olarak blog ve kullanacağınız sosyal medya içerikleri için bir içerik takvimi hazırlamanız yararlı olacaktır. Bu çalışmaları yaparken ne tür içerik oluşturacağınızın yanı sıra ne sıklıkla içerik üreteceğinizi de belirlemiş olacaksınız.

Yeni İçerik Paylaşımı Yapılması

İçerik takviminizi oluşturduktan sonra içerikleri nasıl bir yapıda ve nerede paylaşım yapacağınıza karar vermelisiniz. İçerik planlarınızın içerisinde bunlarında yer alması gerekmektedir. Hazırladığınız içerikleri aşağıdaki maddelenmiş yöntemler ile paylaşabilirsiniz.

  • Blog yazıları
  • E-posta gönderileri
  • Influencer pazarlama
  • Sosyal medya gönderileri

Analiz ve Veri Takip Çalışmalarının Düzenli Yapılması

Son adımda yapmanız gereken işlem yaptığınız çalışmalarınızın analizi ile takip çalışmalarını nasıl yapacağınızı belirlemeniz olacaktır. Farklı mecralara uygun farklı metrikler belirleyip genel pazarlama çalışmalarınızı ölçebilir geri döünşlerin değerlendirmesini rahatlıkla yapabilirsiniz. Yaptığınız yatırımların geri dönüşlerini ölçmeniz fazlasıyla önem arz etmektedir. Bunu yaparken her farklı kampanya için ayrı ayrı yapmanız hangi kampayanın size en etkin sonucu getirdiğini rahatça görmenizi ve hangi kampanyaların daha fazla geliştirilmesi gerektiğini görmenizi rahatlıkla sağlayacaktır. 



Avengers Assemble

Avengers Assemble