iOS 13

Apple’ın, San Jose’de düzenlediği Worldwide Developer Conference 2019 (Dünya Geliştiriciler Konferansı 2019 - WWDC 19) ‘da cihazlarında kullandığı iOS işletim sisteminin yeni sürümü iOS 13’ü duyurdu.

iOS 13, Apple kullanıcılarının uzun süredir beklediği özellikleri beraberinde getiriyor. iPad’ler ise artık iOS işletim sistemi kullanılmayarak tamamen ona özgün olan iPadOS adı verilen yeni bir işletim sistemi ile çalışmaya başlıyor.

iOS 13 ile gelen özellikler ve iPadOS’in iOS 13’ten farklarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

iOS cihazlar hızına hız kattıyor

 iOS Cihazlarında 2 kat Hız

iOS 13 ile birlikte iOS cihazlardaki uygulamalar iki kat daha hızlı çalışacak. Bunun yanında uygulamaların ve yazılım güncellemelerinin boyutu da küçültülecek.

iOS 13 ile birlikte kullanıcıların uzun zamandır beklediği karanlık mod desteği geldi

 iOS 13 Dark Mode

İlk kez geçtiğimiz yıl macOS’te kullanıma sunulan karanlık mod özelliği iOS 13 ile birlikte iPhone ve iPod cihazları için de kullanıma sunuldu. Kullanıcılar karanlık mod ile birlikte Apple uygulamalarını ve telefon ara yüzünü karanlık görünümde kullanabiliyor. Şu anlık sadece Apple’ın sadece kendi uygulamaların karanlık mod desteği olsa da kısa sürede birçok üçüncü parti uygulamaya da gelmesi öngörülüyor

Klavyeye kaydırarak yazı yazma özelliği geldi

Üçüncü parti Android geliştiricilerinin kullanıma sunduğu klavyelerde karşımıza çıkan, parmağı kaydırarak yazı yazma özelliği iOS 13 güncellemesi ile birlikte iOS’e de geldi. Kullanıcılar böylelikle daha hızlı bir şekilde yazı yazabilecek.

Apple Music’e şarkı sözleri desteği geldi

Apple Music ve tvOS için duyurulan eş zamanlı şarkı sözleri özelliği iOS’e de eklendi. Apple Music kullanıcıları, şarkılarını dinledikleri anda şarkı sözlerini de dilerlerse cihazlarının ekranında görebilecek.

Yenilenen Anımsatıcılar uygulaması

 iOS Anımsatıcılar

Birçok iOS kullanıcısı dahili Anımsatıcılar uygulamasını yetersiz bulduğu için üçüncü parti uygulamaları kullanıyordu. Ancak yenilenen Anımsatıcılar uygulaması, kullanıcıların ihtiyaçlarına yetecek gibi gözüküyor.

Anımsatıcılar uygulamasına artık fotoğraf ekleyebilecek. Aynı zamanda takip özelliği ile oluşturduğu anımsatıcının detaylı adımlarını görerek tamamladığı zaman tamamladığını işaretleyebilecek.

“Apple ile Giriş Yap” servisi tanıtıldı

 Apple ile giriş

iOS 13 sürümünün öne çıkan özelliklerinden biri de “Apple ile Giriş Yap” servisi oldu. Kullanıcılar artık tıpkı “Google ile giriş yap” ya da “Facebook ile giriş yap” gibi özellikler gibi Apple kimliğiyle uygulamalara giriş yapabilecek. Bu servisin, diğer rakiplerinden çok daha güvenli olacağı söylendi. 

Diğer giriş yapma servislerinde uygulamalar doğum tarihinizden e-posta adresinize kadar birçok özel bilginizi isterken Apple bu bilgileri istemiyor. Üstelik, her uygulama için şifrelenmiş ayrı bir e-posta yaratacak ve böylelikle uygulamalar kişisel e-posta adresinize ulaşamayacak.

Yenilenen diğer bir uygulama daha Apple Haritalar

 Apple Haritalar

Kullanıcıların uzun süredir şikayetçi olduğu Apple Haritalar uygulaması, büyük özelliklerle birlikte yenilendi. Yeni Haritalar ile birlikte haritalar çok daha yumuşak bir görünüme kavuşuyor ve gezinmek daha kolay hale geliyor. Ayrıca Apple, sokak görünümünde Google’ın önüne geçecek bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Kullanıcılar, gerçeğe daha yakın akıcılıkta sokaklar arasında turlayabilecek. Bu özellik şimdilik Amerika Birleşik Devletleri’ni kapsıyor.

Memoji sticker’ları eklendi ve Animojiler yenilendi

Apple Animoji

Apple iOS 13 ile Animoji özelliğini de yenilik yaptı. Artık kullanıcılar Animoji’lerini daha fazla geliştirebilecek hatta makyaj bile yapabilecekler. Diğer bir önemli kısım ise Animoji’ler “Memoji Sticker” ile artık sticker haline gelebiliyor.

Memoji sticker’ları sadece Animoji destekli Apple cihazlarında değil diğer  iOS cihazlarında da kullanılabilecek. Memoji’ler hem Apple mesajlaşma uygulamasında hem de bazı üçüncü parti mesajlaşma uygulamalarında gönderilebilecek.

Portre modunda yenilik

Apple Yeni Portre Modu

iPhone 8 Plus ve üzeri iPhone sahiplerinin kullanabildiği portre modlarına bir yenisi daha eklendi. Kullanıcılar beyaz üzerine siyah görüntülerinin olduğu portre modunu portre modunda çekitiği fotoğraflara uygulayabilecek.

Fotoğraflar uygulaması geliştirildi

Apple Yenilenen Fotoğraflar Uygulaması

Yapılan geliştirmeler ile birlikte detaylı bir şekilde fotoğraflarınızı kategorilerine ayırmaya başladı. Apple, geçmiş fotoğraflarınızı en iyi albümlerle Fotoğraflar uygulamasında tutmanıza olanak sağlıyor.

Ayrıca çekilen fotoğraflar, Fotoğraflar uygulaması üzerinden daha detaylı bir şekilde düzenlenebiliyor. Parlaklık ayarı gibi benzer görsel düzenleme, video düzenleme esnasında harici bir uygulama olmadan artık yapılabiliyor.

 

 



Kenan Kartal

Kenan Kartal

software development engineer, traveller, blogger